Pigmentit

Pigmentit, luonnonpigmentit ja väripigmentit ovat olleet taiteen perusta kaikessa maalaukseen liittyvässä niin kauan kuin taidetta on tehty. Niitä on seulottu maaperästä, murskattu ja hienonnettu erilaisista mineraaleista ja jopa puolijalokivistä, poltettu metalleista, valmistettu kemiallisesti ja nykyisin tuotettu synteettisesti vaikkapa öljystä.

Taidekäytössä tärkeintä on pigmenttien laatu, myrkyttömyys, valonkestävyys ja pysyvyys. Asiaan perehtymätön saattaa yllättyä siitä, että taidemaalauksessa käytössä on valmistajasta riippuen ainoastaan noin 70-150 erilaista väriainetta. Nämä ovat valikoituneet käyttöön juuri niiden kestävyyden ja käyttötarkoituksen perusteella. Näistä väreistä sitten syntyvät ne tuhannet ja tuhannet värisävyt, joilla taiteilijat luovat teoksiaan.

Monet näistä väriaineista ovat käytössä niin akryyleissä, öljyväreissä, akvarelleissa kuin erilaisissa temperapohjaisissa väreissä. Arkikielessä väri usein tarkoittaa maalia, mutta usein se tärkein eli maalissa oleva väripigmentti jää vähemmälle huomiolle. Pigmentti kun on maalin kallein ainesosa. Usein halvoissa maaleissa tätä kalleinta ainesosaa käytetään hyvin vähän ja lopputuloskin sitten on vähemmän hehkuva ja jää jälkeen ammattilaadun väreistä. Pigmentistä ei kannata pihistää!

Kaikkien taiteilijalaadun värien valmistus alkaa ensiluokkaisista väripigmenteistä ja meillä on ilo tuoda ne asiakkaidemme käyttöön. Pigmentit, luonnonpigmentit ja väripigmentit tulevat eri puolilta maailmaa mm. Englannista, Ranskasta, Italiasta, Kreikasta. Brasiliasta kuin Intiastakin. Luonnonpigmenttiemme eli maavärien valikoima on erityisen laaja.

Tampereen Paperi ja Taideväri – Värisadetta jo vuodesta 1929

Näytetään tulokset 1–12 / 33